Handelslexicon

J. Hagers (1910)

Gepubliceerd op 13-03-2019

Doorcognossement

betekenis & definitie

Doorcognossement - Een inladingsbewijs van goederen, welke de onderteekenaar aanneemt te vervoeren over zekeren afstand en vervolgens te doen vervoeren door anderen. In het verder doen vervoeren door anderen is het „door” gaande karakter van dit document gelegen. Als zoodanig bewijst het diensten door de vereenvoudiging van het transport voor den afzender. Deze behoeft slechts met één vervoerder, te zijner woonplaats, en niet met verschillende vervoerders op verschillende plaatsen, omtrent het vervoer te contracteeren, terwijl de vracht in één bedrag voor het geheele traject vastgesteld wordt.

Tegelijkertijd ontvangt de afzender in het doorcognossement een geldswaardig papier, dat hij terstond kan verzilveren, omdat hij op de cognossementen der achtereenvolgende onderdeden van het traject niet behoeft te wachten. Er zijn verschillende afwijkingen tusschen dit document en een gewoon cognossement. Daar de onderteekenaar aanneemt de goederen ook door anderen te doen vervoeren is het eveneens expeditie-contract. Bovendien wordt het vervoer dikwijls gedeeltelijk per spoor en gedeeltelijk per boot bewerkstelligd. Naast het doorcognossement worden ook nog afzonderlijke cognossementen en vrachtbrieven afgegeven, door eiken volgenden vervoerder een exemplaar. Het volgende vervoer geschiedt dus volgens de bepalingen dier cognossementen en vrachtbrieven, waardoor de bepalingen van het doorcognossement waardeloos worden.

Eene wettelijke regeling der doorcognossementen bestaat niet. Door zijn tweeledig karakter van cognossement en expeditiecontract heeft het gewoonlijk geen bewijskracht tegen den laatsten vervoerder. Gaat dus onderweg van eene partij goederen een aantal colli verloren, dan kan de ontvanger geen verhaal zoeken op den laatsten vervoerder, die het door hem ontvangene uitgeleverd heeft. In Berlijn wordt b.v. een doorcognossement afgegeven van eene partij goederen bestemd voor New-York. Deze partij gaat per spoor naar Rotterdam, per boot van Rotterdam naar Huil, per spoor van Huil naar Liverpool en ten slotte per boot naar New-York.

Sommige maatschappijen hebben echter eene overeenkomst getroffen om het vervoer over aansluitende lijnen volgens het eerste cognossement te bewerkstelligen. Eene dergelijke overeenkomst bestaat b.v. tusschen de Maatschappij Nederland resp. de Rotterdamsche Lloyd en de Koninklijke Paketvaart Maatschappij ; tusschen de Hamburg American Packet Company, de Panama Railroad Company en de Pacific Steam Navigation Company.

< >