Groot wielerwoordenboek

Geschreven door Marc De Coster

Gepubliceerd op 25-05-2017

2017-05-25

zesdaagse

betekenis & definitie

Baanwedstrijd waarbij de deelnemers van verschillende ploegen (meestal twee, soms drie renners) elkaar aflossen gedurende zes dagen en nachten. De koppelwedstrijd vormt het voornaamste onderdeel, maar ook sprints en afvalraces komen aan bod. De zesdaagse werd voor het eerst gereden in Madison Square Garden te New York in 1899. In Amerika noemt men dit soort wedstrijden dan ook ‘Madison races’. De Rotterdamse Zesdaagse had jarenlang veel succes maar toen renners zoals Knetemann, Raas, Zoetemelk en Pijnen het voor gezien hielden, was het met de belangstelling snel gedaan.

We wisten in ons land met de Zes Dagen beginnen: op de Kroonlei te Brussel. We hebben ze dus zien worden, zien vergroeien en verworden, en vooral: zien verwateren, tot dat er te weinig overbleef voor de sport, om nog leefbaar te wezen, ‘t Is in 1912 dat we onze eerste Zes Dagen kregen, en in 1939 dat het sportkomiteit besliste: geen Six Days meer! (Karel Van Wijnendaele: Het rijke Vlaamsche wielerleven. 1943)

Het eerste jaar van de 20e eeuw werden er in de States vijf zesdaagsen betwist: in New York, Pittsburgh, Boston, Buffalo en San Francisco. (Karel Luyckx: Een eeuw sport in Antwerpen. 1985)