Groot wielerwoordenboek

Marc de Coster (2009)

Gepubliceerd op 25-05-2017

landenploeg

betekenis & definitie

Formule met nationale ploegen die het tegen elkaar opnemen in de Tour de France. Door de oorspronkelijke Tourdirecteur Henri Desgrange in 1930 ingevoerd omdat de merkenploegen te veel greep op de wedstrijd kregen en omdat hij dacht dat hierdoor de winstkansen van Frankrijk zouden toenemen. Toonaangevende landen waren België, Frankrijk en Italië. In 1968 werd de Tour voor het laatst met landenploegen gereden. De merkenformule werd toen ingevoerd. Frans: équipe nationale.

Sedert 1910, jaar dat Lapize gewonnen had, tot en met 1930 toen André Leducq deze eerste landenronde won, over deze twintig jaar terug hadden de Franse sportmannen slechts één nationale zege kunnen enregistreren: deze van Henri Pélissier in 1923. Desgrange vond er dus iets op en hij innoveerde de formule der landenploegen. Vijf ploegen van acht renners werden aanvaard. (Achiel Van Den Broeck: De geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. 1949)

De Tour de France 1968 was de laatste die met landenploegen werd verreden. In 1962 werd de merkenformule ingevoerd, nadat de Tourdirectie had bedongen dat er eens in de vijfjaar weer met landenploegen zou worden gereden. Dat was dus in 1967 het geval en dat werd met Roger Pingeon als winnaar een groot Frans succes. (Wielermagazine. Tourgids ‘08, juni 2008)