Gepubliceerd op 14-09-2017

Fabula

betekenis & definitie

Fabula - Algemene term in het Latijn voor het aanduiden van een verhaal of stuk proza of poëzie, historisch, legendarisch of verzonnen. Als technische term wordt het gebruikt voor het aangeven van een bepaald genre bij het toneel, waaronder de fabula atellana (zie Atellana).

De fabula palliata was een stuk, tragedie of komedie, gebaseerd op Griekse voorbeelden, met Griekse personages, zich afspelend in Griekenland. De benaming is afkomstig van de pallion (Griekse mantel) die de spelers droegen.

De fabula togata (of tabernaria) was een komedie, waarin de spelers de toga droegen, dus Romeinen waren. Het stuk speelde zich af in Italië. Dit genre werd pas later ingevoerd, tegen de tweede helft van de 2e eeuw v.C.

De tragische tegenhanger was de fabula praetexta (of praetextata), genoemd naar de toga praetexta, het typisch Romeinse kleed met de purperen zoom. Dit genre was minder in trek. Een van de oudste Romeinse genres was de fabula satura, gedeeltelijk van Etrurische oorsprong, een mengelmoes van dansen en ruwe scènes.

Veel gedanst werd er ook in de fabula saltica, ‘gespeeld’ door één pantomimedanser, die verschillende personages weergaf door verschillende maskers en attributen, en bijzonder in trek in de Keizertijd.