Golfsportwoordenboek

Golfsportwoordenboek door Jan Luitzen

Gepubliceerd op 25-07-2017

gamesmanship

betekenis & definitie

(het) - (slimme) speltactiek (om tegenstander te demoraliseren en/of fouten te laten maken), bv. rammelen met munten of hoesten als de tegenstander aan de beurt is om te putten. Gamesmanship is de kunst van het winnen zonder echt vals te spelen. Het is een subtiele vorm van listigheidjes en onderbrekingen, een vorm van psychologische oorlogvoering. (STEER)

•Gamesmanship’ is de term die men gebruikt wanneer een speler het niet zo nauw neemt met de etiquette, zonder overigens de ongeschreven wetten te overtreden. Soms doet men dit opzettelijk om een tegenstander onder druk te zetten. 'Ademt u in of uit bij de top van uw opzwaai?’ of. ‘Ik heb u de swing nog nooit zo soepel zien maken’, zijn enkele van de vele listigheden die een speler soms gebruikt als hij bezig is te verliezen, in de hoop dat hij zijn tegenstander daarmee van zijn stuk brengt. (...) Gelukkig is gamesmanship meestal een deel van de humor van het spel en wordt het in het algemeen als zodanig geaccepteerd. (HAYHA)

• Een waar gebeurd voorbeeld van gamesmanship. Volwassen man zegt tegen een jongen: ‘Wat kun jij ver slaan!’ De jongen gaat proberen nog verder te slaan en forceert zich waardoor er van alles mislukt. Zijn zelfvertrouwen verdwijnt volledig en de volwassen man wint op zijn sloffen! (COLLF)