stad met 12,000 inw. in Zwitserland, in het kanton Lucern, en tot 1848 een der 3 hoofdsteden van den Zwitserschen Bond, aan het meer van L. en aan de Reuss, 12 mijlen bezuidoosten Bazel; naar men wil is de naam L. ontleend aan eene vuurbaak (lucerna), die eertijds ter plaatse van het tegenwoordige L. stond om den reizigers tot gids te strekken. De stad dagteekent uit de 8e eeuw, en behoorde eerst aan de abten van Murbach, die haar in de 1.3e eeuw aan het huis van Habsburg verkochten; in 1332 maakten de l.ucerners zich onafhankelijk, en kozen eenen olicharchischen regeeringsvorm, die er stand hield tot in het laatst der 18e eeuw; ceoe poging der democratische revolutie (1764) was mislukt.
In 1798 door de Franschen ingenomen, was L. een korten tijd de hoofdstad van geheel Helvetië. In 1802 was L. het brandpunt van den burgeroorlog, die in Zwitserland uitbrak. De democratische constitutie van 1831 werd 1841 vervangen door de theocratische constitutie, welke de ultraiAontaansche partij aan L. opdrong, terwijl de Jezuïeten-kwestie, die sedert 1844 geheel Zwitserland beroerde, L. aan het hoofd bracht van de afgescheidene kantons (Sonderhmd-kantons). Sedert 1847 is in L. de volks-souvereiniteit in volle werking.Het kanton L. ligt tusschen de kantons Zug, Schwytz, Unterwalden, Bern en Aargau; het is ruim 22£ vierk. mijl groot, met eene uitsluitend roomsch-katholieke bevolking van 128,000 zielen. Het kanton L. trad in 1332 toe tot den Zwitserschen Bond, waarvan het 't vierde kanton was; zie overigens, voor historische bijzonderheden, onder de stad L.
Het meer van L. is eigenlijk gezegd niets anders dan eene golf van 't Meer der Vier-kantons (Vierwaldstadtermeer) aan de noordwestzijde ; men geeft evenwel zeer dikwijls den naam van L. aan het geheele meer.