Geographisch- historisch woordenboek

Servaas de Bruin, D. Noothoven van Goor (1869)

Gepubliceerd op 21-10-2021

Champ (veld)

betekenis & definitie

d. i. veld, naam van verscheidene vlakten, alsook van vergaderingen in die vlakten gehouden, o. a.:

1) Champ d’Asile, territoor in Texas, beoosten Mexico, 5 mijlen bewesten Galveston. Uit hun land uitgewekene Franschen wilden hier, onder de leiding van genl. Lallemand, eene kolonie stichten (1817); maar Apodaca, de onderkoning vanMexico, verdreef hen en'deed hunne nederzetting vernielen.
2) Champ-de-Mai en Champ-de-Mars, namen, die men aan de groote vergaderingen der frankische krijgslieden sedert de verovering van Gallië in de 5e eeuw gegeven heeft, omdat ze gehouden werden hetzij in Maart (onder de eerste dynastie), hetzij in Mei (sedert 755). In het Latijn noemde men ze placita (plaids); de Franken noemden ze mals. Deze vergaderingen waren van tweederlei aard: het waren nu eens wapenschouwingen of plegtige bijeenkomsten, waarin alle vrije mannen hulde kwamen brengen aan den oppersten heer der Franken, en hem hunne jaarlijksche geschenkenaanboden; of wel het waren bijeenkomsten van meer ernstigen aard, waarin de souverein hetzij de edelen en de krijgslieden bijeenriep, om hen over een of anderen vetdtogt te raadplegen, hetzij de bisschoppen, nu eens om hunne geschillen met het koningschap te beslechten, dan eens om hen te raadplegen over zaken, die het staatsbeleid betroffen. Deze vergaderingen hadden onder de Merovingers slechts op ongeregelde tijdstippen plaats, doch werden veelvuldiger gehouden onder de eerste Carlovingers; na Karel den Kale hielden ze echter geheel en alop.
3) Champ-de-Mai, naam eener vermaarde vergadering, die 1 Junij 1815 (dus in de Honderd Dagen) gehouden werd op het Marsveld te Parijs, in navolging van de Champs-de-Mai der oudheid. In deze vergadering werd door keizer Napoleon, in tegenwoordigheid der deputatien uit al de kies-collegien en uit al de legerkorpsen, uitgevaardigd de additionele acte op de constitutièn des keizerrijks.
4) Champ-de-Mars, eene groote vlakte bij Parijs, aan het west-emde der stad, tusschen den regteroever der Seine en de Militaire school; diende reeds voorde omwenteling van 1789 als exercitieveld en tot het houden van wapenschouwingen. Zie MARSVELD.
5) Champ-de-drap-d'or,ofCamp-dc-drap-d'or,dezen naam heeft men gegeven aan de vlakte, waar de vermaarde zamenkomst plaats had (152J) tusschen Frans 1, koning van Frankrijk, en Hendr.k V1H, koning van Engeland. Die vlakte lag in Vlaanderen, tusschen het aan Frankrijk behoorende kasteel van Ardres en het aan Engeland behoorende kasteel van Guines. Men gaf er den bovenvermelden naam aan, uithoofde van den luister, dien de twee naijverige hoven er ten toon spreidden als om strijd. Frans 1, wiens doel was den koning van Engeland in zijn belang te winnen en de iutrigen van Karel V te verijdelen, verkreeg bij een traktaat de bekrachtiging van het huwelijk van den dauphin van Frankrijk met Maria van Engeland ; maar kardinaal Wolsey, minister van Engelands koning, liet zich door Karel V omkoopen, en bewerkte, dat deze luisterrijke zamenkomst al hare gevolgen miste.
6) Champ-da-Mensonge. Zie OCHSFELD.
7) Champ-de-Feu, duitsch Hochfeld, een 3172 vt. hooge berg, behoorende tot de Vogesen, ligt ten Z. O. van het Breusch-dal.

< >