Voorval waarbij een Formule 1 Grand Prix wordt aangegrepen door activisten om te protesteren tegen maatschappelijke zaken, of tegen de Grand Prix zelf.
Formule 1-racen is niet onomstreden. De Grand Prix van Zandvoort was in 2021 luttele dagen voordat het evenement van start ging nog onderwerp van een rechtszaak, waarin een milieuactivist probeerde de race te laten verbieden op grond van overtreding van de stikstofwet. In sommige gevallen is de Grand Prix zélf het podium waarop demonstranten hun boodschap onder de aandacht willen brengen. Tijdens de Britse Grand Prix van 2020 werden vier demonstranten van milieuorganisatie Extinction Rebellion aangehouden. Zij rolden vlak voor de start van de race een spandoek uit waarop geprotesteerd werd tegen de race. Greenpeace haalde een stunt uit tijdens de Belgische Grand Prix van 2013 door een groot spandoek te laten zakken vanaf de hoofdtribune waarop werd geprotesteerd tegen olieboringen in het poolgebied.
Parachutisten slaagden erin om na afloop van die race boven het erepodium te landen en een vlag met diezelfde boodschap te tonen. Een boodschap van meer particuliere aard was die van Neil Horan, een Ierse priester die in 2003 de baan op rende terwijl de Grand Prix van Groot-Brittannië in volle gang was. Zijn boodschap - lees de Bijbel, Jezus redt - werd maar door weinig mensen opgevangen. Een Fransman die recent was ontslagen door Mercedes uitte hierover zijn ongenoegen door in 2000 de Grand Prix van Duitsland te verstoren, en in 2015 liep er in Singapore zomaar een man over het circuit wiens bedoelingen nooit zijn geopenbaard. In alle gevallen bleven de demonstranten ongedeerd, wel werd de race telkens geneutraliseerd.