Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 10-03-2016

2016-03-10

Calorie

betekenis & definitie

Een calorie is een eenheid voor energie die voornamelijk in de voedingsindustrie wordt gebruikt. Hierin staat één calorie gelijk aan de energie die nodig is om één gram zuiver water te verwarmen. Omdat dit gelijk staat een zeer weinig energie, wordt in de praktijk ook wel de maat kilocalorie gebruikt.

Calorieën zitten in veel van het eten en drinken wat men dagelijks binnen krijgt. Calorieën zijn belangrijk voor de mens, aangezien ze energie leveren. Het lichaam verbrandt deze calorieën om de energie op te wekken. Over het algemeen hebben normaal gebouwde vrouwen ongeveer 2000 kilocalorieën per dag nodig en normaal gebouwde mannen ongeveer 2500 kilocalorieën per dag nodig.

Wanneer iemand wilt afvallen of aankomen, wordt men er doorgaans op gewezen om te letten op de dagelijkse inname van calorieën. Hoewel ieder mens calorieën nodig heeft, wordt een dagelijks overschot omgezet in vet. In andere woorden, wanneer men meer calorieën per dag binnen krijgt dan worden verbrand, zal het vetpercentage van deze persoon stijgen. Als men wilt afvallen, dient men dan ook ervoor te zorgen om meer calorieën per dag te verbranden dan binnen te krijgen.

Tegenwoordig zijn er veel soorten eten en drinken waarin buiten proportioneel veel kilocalorieën zitten, bijvoorbeeld fastfood eten van McDonalds of Burger King. Hierbij staat één hamburger soms wel gelijk aan het totaal aantal kilocalorieën dat men dagelijks nodig heeft. Op zich is dit geen probleem wanneer men verder op de dag niks meer eet, zo niet, dan krijgt men vaak zonder er al te veel achting op te slaan veel te veel kilocalorieën binnen dan het lichaam nodig heeft, wat kan leiden tot overgewicht en obesitas.