Redactie Ensie

Fitness begrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Actief herstel

betekenis & definitie

Actief herstel is een trainingssessie waarbij men niet voluit gaat, maar ongeveer 70 procent van zijn of haar capaciteit gebruikt. Actief herstel wordt voornamelijk uitgevoerd indien men daarvoor een zeer intensieve training heeft afgelegd.

Het doel van actief herstel is om het herstel van de spieren, bijvoorbeeld door een intensieve training de vorige dag, sneller te laten verlopen. Het idee van actief herstel is dat een training met een lage capaciteit, bijvoorbeeld 70 procent, zou bijdragen aan een sneller herstel van deze spieren dan wanneer men volledige rust zou nemen. Actief herstel zou leiden tot een betere doorbloeding, waardoor spieren sneller herstellen en een verhoogde afvoer van melkzuur. Sommigen stellen echter dat het nog maar de vraag is of actief herstel dit daadwerkelijk kan bewerkstelligen.

Er zijn verschillende sporten en trainingsschema’s die zouden kunnen bijdragen aan een actief herstel. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het maken van een lange wandeling of een training met lichtere gewichten. Ook yoga of andere rekvormen worden in deze gevallen gezien als oefeningen die bijdragen aan actief herstel.