Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

X’en doe je zo

betekenis & definitie

De formule ... doe je zo is al oud. Zo luidt een boektitel uit 1956 Voetballen doe je zó. In 1983 volgde Fotograferen dat doe je zo! en in 1984 Bakken dat doe je zo. Nooit was deze formulering echter zo populair als in 2003 en dat kwam door het geruchtmakende tv-programma Neuken doe je zo. Eind februari 2003 ging deze serie, die werd gepresenteerd door Bridget Maasland, van start en al heel snel daarna zag je op internet, in kranten, tijdschriften en in reclames, zinnen opduiken als:

- slipjes vouwen doe je zo;
- regeren doe je zo;
- breaken doe je zo;
- Big Wheel doe je zo;
- crashen doe je zo;
- zelf composteren doe je zo;
- opzoomeren doe je zo, enzovoorts enzovoorts.

Natuurlijk kwam er ook snel een website www.neukendoejezo.com, maar dat bleek een pornosite, die niets met het gelijknamige programma van doen had. En daarnaast kwam er een website met als domeinnaam www.afslankendoejezo.nl.

Overigens was er al voordat ‘Neuken doe je zo’ op televisie was uitgezonden, gedoe over dit programma. Dat kwam onder meer doordat premier Balkenende had toegezegd zich te laten interviewen door Bridget Maasland en Katja Schuurman. In het Algemeen Dagblad zei Maasland hierover in december 2002:

Neuken doe je zo, de naam van mijn nieuwe programma. Job Frieszo, wiens eerste vraag aan Balkenende is: bent u zich er wel van bewust dat u een maandelijks gesprek aangaat met twee dames van wie er één het programma ‘Neuken doe je zo’ gaat presenteren? Hij kreeg het woord neuken amper uit zijn strot. Hypocriet vind ik het. Iedereen maakt er een probleem van, behalve Balkenende zelf.