Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

weeralarm

betekenis & definitie

‘Het KNMI geeft sinds zondagochtend acht uur een zogeheten weeralarm’, aldus het ANP op 28 mei 2000. Behalve een weeralarm kan het KNMI ook een weeralert uitgeven, eveneens een nieuw woord. Dergelijke waarschuwingen worden gegeven als er in de ogen van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut maatschappij-ontwrichtend weer dreigt (een nieuwe vaste verbinding).

Een weeralert (‘een meteorologisch overzicht met nauwkeurige omschrijving van het te verwachten (nood)weer’) wordt op zijn vroegst 24 uur tevoren uitgegeven, uiterlijk 12 uur later gevolgd door het weeralarm. Er wordt gewaarschuwd voor zaken als zware tot zeer zware storm, orkanen, zeer zware windstoten, aanhoudend zware regen op grote schaal, aanhoudend zware sneeuwval, ijzel op grote schaal of zwaar onweer op grote schaal.

Trouw verbaasde zich in juli 2000 over de plotselinge opkomst van maatschappij-ontwrichtend weer:

De vraag blijft waar die term opeens vandaan komt. Daarvoor moeten we bij het KNMI zijn. Sinds 1 april is het beleid van het instituut om bij dreigend noodweer in ‘krachtiger bewoordingen’ te waarschuwen. Druk verkeer en een toename van recreatie maken de samenleving kwetsbaarder voor extreme situaties. Bovendien bleek dat mensen zich amper een voorstelling kunnen maken van termen als ‘zware storm’ of ‘orkaan’ en zich er niet veel van aantrekken. Daarom vond het KNMI het nodig om niet alleen weer te voorspellen, maar ook mogelijke gevolgen aan te geven. Bij onrustbarende ontwikkelingen zendt het KNMI eerst een ‘weeralarm’ uit naar de media. Op hun internetpagina (www.knmi.nl) knippert een zwaailicht en is meer informatie te vinden. De criteria voor het weeralarm, waarvan de term ‘maatschappij-ontwrichtend weer’ een onderdeel is, zijn zo vastgesteld dat niet gauw een overbodige, paniekerige waarschuwing wordt afgegeven.