Ewoud Sanders woordenboeken

Ewoud Sanders (2019)

Gepubliceerd op 20-02-2019

vandalismemeter

betekenis & definitie

Het woord vandalisme is in 1794 gevormd door Henri Grégoire (1750-1831), de bisschop van Blois, toen hij zich in de Parijse assemblee keerde tegen het voorstel om alle Latijnse inscripties van oude gebouwen te verwijderen. Dit deed hem denken aan plundering van Rome door de Vandalen in 455 na Christus

De vandalismemeter is bedacht door Wim Posthumus, directeur van de Voorschotense basisschool De Vink. Op 26 januari 1999 presenteerde Posthumus het plan om op scholen, jeugd- en buurthuizen in Voorschoten vandalismemeters te hangen.

Een vandalismemeter is een twee meter hoge kunststof thermometer met rode en groene kolommen. Als het een week rustig is gebleven, gaat het groene ‘kwik’ omhoog. Bij een vernieling stijgt de rode kolom en wordt het schadebedrag genoteerd.

Posthumus bedacht de vandalismemeter omdat zijn school regelmatig doelwit is van vandalen. Hij maakte eerst een papieren exemplaar voor in de klas. ‘Die meter had een duidelijk positief effect. Als de rode kolom stijgt, komen de kinderen vragen wat er is gebeurd. Het is daarmee een bewustwordings- en opvoedproject. Ze gaan begrijpen dat de schade ten koste gaat van de leuke dingen die we voor dat geld hadden kunnen doen’, vertelde hij aan het ANP.

De gemeente Voorschoten was zo enthousiast dat ze vijftien echte meters liet vervaardigen. Kosten: duizend gulden per stuk. De bedoeling was de eerste meters in maart te installeren, maar omdat ze niet voldeden aan de eisen van Posthumus, werd het na de zomervakantie.

Vergelijk voetbalvandalismelijn.