Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

ruimtehuwelijk

betekenis & definitie

Op 10 augustus 2003 gaf de Russische kosmonaut Joeri Malentsjenko (47) vanuit het Internationale Ruimtestation ISS het jawoord aan zijn bruid, Ekaterina Dmitrieva (27), die op dat moment aanwezig was in een als kapel ingerichte zaal in het ruimtevaartcentrum van de NASA in Houston, Texas. Daarmee was het eerste ruimtehuwelijk een feit.

Overigens verliep de huwelijksvoltrekking niet van een leien dakje, want de Russische autoriteiten en Rosaviakosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, gaven pas aan het begin van de ceremonie toestemming.

Volgens de Texaanse wet is een huwelijk met de handschoen, zoals een huwelijk heet waarbij een van beide partners niet lijfelijk aanwezig is, gewoon geldig.

Op 11 augustus 2003 schreef NRC Handelsblad over dit huwelijk:

Malentsjenko lichtte [...] zijn superieuren bij Rosaviakosmos niet in: hún neewoord zag hij al aankomen. Hij slaagde er in zonder hun medeweten een jacquet en trouwring aan boord van een capsule te krijgen waarmee de bemanning van het ISS in juni van nieuwe voorraden werd voorzien. Toen hij Rosaviakosmos inlichtte, was men not amused. Malentsjenko is een kolonel die in het bezit is van staatsgeheimen en zijn bruid is een buitenlandse. Dat kan zomaar niet met elkaar trouwen, daar zijn speciale regels voor. Bovendien vond men dat ‘een kosmonaut zich niet heeft te gedragen als een filmster’.

Overigens is de kans klein dat er nog een ruimtehuwelijk zal komen waar een Russische ruimtevaarder bij betrokken is, want Moskou heeft regels opgesteld die huwelijken in de ruimte voortaan moeten voorkomen. Toekomstige kosmonauten moeten in hun contract beloven niet van dit soort fratsen uit te halen.