Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

EcoGop

betekenis & definitie

De Taal-van-het-jaarprijs voor de lelijkste afkorting van 2001 is gewonnen door EcoGop. Eco heeft in dit geval niets met ecologie te maken, maar staat voor ‘Efficiënt en Comfortabel’. En Gop staat voor ‘Geregelde Oversteek Plaats’. NRC Handelsblad maakte op 12 juni 2001 melding van de EcoGop, een uitvinding van DTV consultants in Breda:

Over enkele maanden begint een proef met een geautomatiseerde oversteekplaats EcoGop, dat staat voor Efficiënt en Comfortabel Geregelde Oversteek Plaats. De gemeente Tilburg wil ermee experimenteren. Wie vanaf september als voetganger een kruispunt in de buurt van het centraal station nadert, krijgt groen licht zodra hij door een videocamera boven het kruispunt is gesignaleerd en de verkeerssituatie het oversteken toelaat. De eventuele wachttijd wordt aangegeven door een elektronische zandloper. Een dubbel lint van dertig groene lampjes in het wegdek loopt met de oversteker mee en geeft aan hoeveel tijd resteert voordat de oversteekplaats absoluut leeg moet zijn.
EcoGop moet onder meer een einde maken aan de onzekerheid bij trage wandelaars zoals ouderen en kinderen. Het komt regelmatig voor dat zij halverwege de oversteekplaats het licht aan de overkant op rood zien springen en niet weten of ze nog voldoende tijd hebben om de overkant veilig te halen. Met de EcoGop behoort dit tot het verleden.