Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

antisnurkspray

betekenis & definitie

Snurken is het trillen van zachte weefsels achterin de keel, die zich tijdens de slaap ontspannen. In oktober 1999 meldde SalesMark in Oosterhout dat in Engeland een nieuw product op de markt was gekomen dat bijna alle snurkers een ongestoorde nachtrust geeft. De spray — merknaam Snorenz — bevat een mengsel van vitamines, liposomen, waterglycerine en allerlei oliën. Het goedje moet achterin de keel worden gespoten, waar het acht uur lang de weefsels verstevigt, zodat die minder trillen. Aldus de fabrikant.

De Nederlandse media berichtten cynisch over de antisnurkspray of antisnurkkeelspray. Zo schreef het ANP op 10 november 1999:

De anti-snurkkeelspray Snorenz is volgens distributeur Liberty Health Care in Baarn effectief bij 97 procent van de gebruikers. Adriaansen [KNO-arts van het Eindhovense Catharinaziekenhuis] denkt dat Snorenz vooral effectief is voor de bedrijfswinst van de producent. “Hier is onvoorstelbaar veel geld mee te verdienen. Het is een groot probleem voor ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders. Zij zullen zeer geïnteresseerd zijn in dit middel.”

Volgens de Volkskrant deugde het onderzoek naar de werking van de spray voor geen meter.