beha, bh betekenis & definitie

Afkorting van bustehouder. Ook als verkleinvorm: behaatje. Vrouwen dragen dit kledingstuk natuurlijk al vele duizenden jaren.

De echte bustehouder werd echter pas ontwikkeld in het begin van de twintigste eeuw. Het WNT citeert het Reform-Mode-Album uit 1902. Otto Titzling zou er in 1912 een ontworpen hebben voor de erg mollige operazangeres Swanhilda Olafsen. Het letterwoord ontstond in de periode 1926-1950. Het woord wordt als minder lijfelijk ervaren als ‘bustehouder’ en heeft deze laatste term ondertussen volledig vervangen. Ook vond men het vroeger onbetamelijk om rechtstreeks naar bepaalde lichaamsdelen te verwijzen. In het Frans werd het woord voor vrouwenborsten vaak vervangen door het woord ‘gorge’ (letterlijk: keel), zoals in soutiengorge (bustehouder). Kijk ook onder brassière* en foundation*.

Ik, in mijn onschuld: ‘En, draagt u dan een bh?

Rinus Ferdinandusse: Zij droeg die nacht een paars corset. 1967

Zoek het maar uit, boerenpummel, denk ik, en concentreer mij op de buurvrouw, die inmiddels voorzichtig haar beha van het lichaam pelt en zich ongegeneerd over de kleine, doch stevige borsten krabt.

de Volkskrant, 15-01-99

Laatst bijgewerkt 17-08-2018