Politiek correcte term voor iemand die wegens psychische of fysieke klachten arbeidsongeschikt is: tijdelijk ziek of invalide en daardoor niet in staat om te werken. Hij of zij loopt dan in de WAO . In 1990 doorbrak de toenmalige minister-president Ruud Lubbers, tijdens de opening van het Academisch Jaar in Nijmegen, het taboe op de nationale Hollandse* ziekte. ‘Als men de statistieken van arbeidsongeschiktheid, ziekteverzuim, drop-outs en daaraan gerelateerde werkloosheid in ons land bestudeert, moet men erkennen dat ons land ziek is,’ aldus Lubbers. Er werd volgens de premier te weinig gewerkt en dat lag voor een groot deel aan ziekte en arbeidsongeschiktheid. Termen zoals ‘ziekteverzuim’ worden evenwel als discriminerend ervaren. Het zou volgens sommigen ‘ziekteverlet’ of ‘ziekteverlof’ moeten zijn. ‘Arbeidsgehandicapte’ klinkt ook wat positiever dan ‘arbeidsongeschikte’, dat een zekere veroordeling inhoudt (de werknemer werd geheel of gedeeltelijk afgekeurd, niet meer geschikt bevonden) en vaak geassocieerd wordt met uitkeringstrekker.
Een ‘arbeidsgehandicapte’ wordt niet direct gezien als een profiteur. De Wet op de Arbeidsongeschiktheid dateert van 1 juli 1967 en was het geesteskind van KVP-minister Gerard Veldkamp. Om mensen met een arbeidshandicap extra te ondersteunen bij het vinden van werk is een nieuwe wet ontworpen, de Wet reïntegratie arbeidsgehandicapten, ook wel REA genoemd. Deze wet is op 1 juli 1998 in werking getreden.
In opdracht van het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (LISV) heeft NIA TNO in Hoofddorp een onderzoek verricht naar kennis, houding en gedrag van werkgevers ten aanzien van arbeidsgehandicapten.
Telewerk Times, maart 1999
Het gezondste volk van Europa telt twee tot drie keer meer (geestelijk) arbeidsgehandicapten. Elsevier, 25-09-99
In de laatste twaalf maanden kwamen er 111 4 8 5 arbeidsgehandicapten bij, terwijl 88 190 hun uitkering verloren, veelal vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd.
Elsevier, 22-01-2000
Te veel geld om gehandicapten aan het werk te krijgen ligt ongebruikt op de plank. Vorig jaar is nog niet de helft van het begrote aantal van 3 o 000 arbeidsgehandicapten weer aan werk geholpen. Trouw, 27-01-2000