Proeflap, waarop jonge meisjes resp. leerden borduren (alfabeth, cijfers, randen en motieven) en verstellen. Onderscheiden kunnen worden; merk-, letter-, stop-, wit- en sneewerklappen.
Specifieke motieven voor Zeeuwse merklappen zijn: een gebouw met grote poort en drie torens waarop vlaggen wapperen, een gebouw met een rond uitkijktorentje op het dak, een volgeborduurde hoorn des overvloeds, vierkant uitgevoerde boeketten in vazen en manden. Alleen op Zeeuwse merken stoplappen is soms geborduurd wie de handwerkster is, wanneer zij haar opdracht voltooide en bij wie zij het geleerd heeft. Deze merklappen zijn vrijwel alle voorzien van het Middelburgse wapen. Bij de stoplappen is deze tekst van 1719 tot 1815 in en/of om een topgevel of topgevelhuis aangebracht. Door deze merklappen zijn de namen van zestien matrenen (leraressen) in Middelburg bekend. Hoeveel naaischolen er geweest zijn is niet bekend.
In 1758 werd een ‘Stads-Linnennaai- en Breischool voor Behoeftige Borgers en Arm-kinderen’ opgericht, welke was gehuisvest in het huis ‘Den Gouden Boom’ in de Oude Kerkstraat. In 1812 ging deze school over naar het Burgerweeshuis op het Molenwater, maar bleef toegankelijk voor niet-wezen. De Linnennaaischool van het Burgerweeshuis is bekend om zijn fraaie merklappen uit de 19e eeuw. Van de hier vervaardigde lappen zijn verschillende bewaard gebleven, waaronder letter lappen, geborduurd met zijdan garens die verlopende kleuren in één draad hébben, wat een bijzonder fraai effect geeft.Zie kleurenplaat XXX; t.o. pag. 497.
LITERATUUR
Schipper-Van Lottum, Over merklappen.