Eduard M. Wiersema begon aan de Oosterhaven in Groningen (de huidige wooneenheden voor jongerenhuisvesting) in 1923 met een multifunctioneel Veem- en Factorsbedrijf in een daar gekocht graanpakhuis (in 1981 gesloten).
Een veem is een bedrijf dat goederen in bewaring neemt en daartoe goed uitgeruste, geklimatiseerde loodsen exploiteert. De in bewaring gegeven goederen kunnen worden bewerkt, verpakt en verzonden en eventuele douaneformaliteiten worden afgewikkeld. Het begon met agrarische producten: granen, zaai- en pootgoed, suiker, aardappelmeel en melkpoeder. Later ook: thee, tabak, cacao en stukgoed. Een factorij is een kredietwaardig handelskantoor. Bij V&F heeft het factorsbedrijf betrekking op distributie en/of het verhandelen in opdracht van de eigenaar van de in opslag genomen goederen.
Dat alles wordt administratief begeleid. Ontstond in Groningen een binnenhavenbedrijf, na 1945 nam het belang van de agrarische sector af en veranderden de goederenstromen van samenstelling. V&F opende dan ook in 1960 een nevenvestiging in Delfzijl waar nieuwe (o.a. chemische) industrieën kwamen. De overgang van binnenhaven- naar zeehavenbedrijf was een feit. In 1978 kwam de Eemshaven als overslaghaven in zicht, waar V&F in 1988 een suikeroverslagbedrijf bouwde. Naast voedsel- en bosproducten gaat het thans om industriële grondstoffen, halffabrikaten en non-ferro metalen, zoals aluminium, koper en magnesium. V&F Agencies levert bedrijven logistieke dienstverlening.