Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Dijkstra, johan

betekenis & definitie

(Groningen 1896 - Groningen 1978)

Beeldend kunstenaar. Volgde lessen aan Academie Minerva (1915-19) en studeerde vervolgens aan de Rijksacademie in Amsterdam (1919-20). Dijkstra was een van de oprichters van De Ploeg. Aanvankelijk voorzag hij in zijn onderhoud door het maken van illustraties en reclamewerk. Eerst was Vincent van Gogh voor hem een belangrijke inspiratiebron. Vervolgens werkte hij lange tijd in een expressionistische stijl, die voor De Ploeg kenmerkend was en die was beïnvloed door E.L.

Kirchner. Dijkstra schilderde vooral stadslandschappen en het landschap en boerenleven van de provincie Groningen. Tevens was hij werkzaam als etser en houtsnijder. Na 1930 profileerde Dijkstra zich vooral als monumentaal kunstenaar. Hij vervaardigde mozaïeken, muurschilderingen (onder meer in het stadhuis van Groningen) en in het bijzonder gebrandschilderde ramen, onder meer in het Academiegebouw van de Groninger universiteit, de Grote Kerk in Dordrecht en de Geertekerk in Utrecht. Dijkstra nam vaak deel aan groepstentoonstellingen, waaronder exposities in New York en Oldenburg en de Biënnale van Venetië.

In de vooroorlogse jaren was hij de ‘croniqeur’ van De Ploeg en ook later publiceerde hij veelvuldig, waaronder veel kritieken in het Nieuwsblad van het Noorden. In 1956 ontving Dijkstra de Culturele Prijs van de provincie Groningen.

Lit.: C. Hofsteenge, De Ploeg 1918-1941: de hoogtijdagen (Groningen 1993).

< >