Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

reductie

betekenis & definitie

Tegenovergestelde van oxidatie (zie ook daar). Contact met zuurstof zien veel moderne wijnmakers als een doodzonde. Zij proberen hun wijnen jong en sprankelend van fruit op de marktte brengen. Wijn wordt opgevoed in de zuurstofarme omgeving van roestvrijstalen tanks en vervolgens als het even meezit onder schroefdop geplaatst, zodat ook hier geen 'zuurstoflekkage’ kan optreden.

Deze manier van produceren heeft als nadeel dat de wijn wel eens wat reductief kan ruiken. In gewone mensentaal: hij stinkt. Naar rotte eieren, gekookte kool, vervelende paddestoelen. Soms wat meer, soms wat minder. Vaak blijft dit feilen beperkt tot de geur, maar in zeldzame gevallen 'slaat' het ook in de wijn. Wie een reductieve wijn treft, walst ’m even door het glas. Weg eitjes!