Redactie Ensie

Duurzaam vastgoed begrippen omschreven

Gepubliceerd op 22-03-2016

2016-03-22

Autarkische woning

betekenis & definitie

Een autarkische woning is een type huis dat geheel zelfvoorzienend is. Een autarkische woning is in staat om zelf energie op te wekken, water op te vangen en te reinigen en voedsel te verbouwen.

Autarkische woningen zijn zodanig ontworpen en gebouwd dat de men zelfvoorzienend is in voedsel, energie en water. Doordat autarkische woningen in alles zelfvoorzienend zijn, dragen ze veel bij aan algehele verduurzaming. Autarkische woningen zijn vaak zodanig ontworpen dat natuurlijke bronnen van energie, zoals zonnestralen, optimaal worden benut. Daarnaast zijn deze woningen doorgaans zeer goed geïsoleerd, waardoor ze een zeer lage energiebehoefte hebben. Doordat autarkische woningen in alles zelfvoorzienend zijn, worden dit type woningen gezien als duurzaam vastgoed.

Een voorbeeld van een autarkische woning zijn zogenaamde earthships. Dit zijn gebouwen waarbij de muren zijn gemaakt van oude autobanden of andere recyclebare materialen, waar men een zand- of leemachtige substantie tussen voegt. Deze materialen worden gebruikt om de woning te voorzien van zeer goede isolerende muren. Earthships worden zodanig gebouwd dat ze optimaal gebruik maken van duurzame energiebronnen, zoals de zon.

De term autarkie stamt uit het oud Grieks en betekend het zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Hoewel autarkie tegenwoordig voornamelijk wordt gebruikt in de woningbouw om zelfvoorzienende woningen aan te duiden, heeft het ook een economische betekenis waarin landen geheel onafhankelijk zijn en geen handel met andere landen nodig hebben.