Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

San marino

betekenis & definitie

Het oppervlak van dit minuscule landje beslaat nog geen 59 km2, en het grootste gedeelte daarvan is zo steil dat het bijna verticaal lijkt. Men produceert er een rode tafelwijn, de Sangiovese, en een mousserende dessertwijn, de Moscato.

De totale produktie bedraagt 20 hl per jaar. Al deze Sangiovese (een vrij harde wijn) en Moscato (een digestieve likeur, Titanium genaamd) worden geconsumeerd door de miljoenen toeristen die elk jaar een bezoek brengen aan dit onafhankelijke, door het Italiaanse grondgebied omsloten republiekje. De likeur dankt zijn naam Titanium aan de Monte Titano, een berg die op 15 km van Rimini aan de Adriatische kust uit het Italiaanse laagland oprijst. Op de top van deze berg ligt San Marino. De likeur wordt gemaakt van bloemen uit de bergen, volgens een recept waar al meer dan 100 jaar niets aan is veranderd. Het drinken van deze likeur, of van een van de wijnen van San Marino, op een terrasje met prachtig uitzicht op de Adriatische Zee en de blauwachtige golvingen van de Apennijnen, laat een onvergetelijke herinnering na.

In San Marino is altijd wel iemand bereid u te vertellen hoe zijn land onafhankelijk is gebleven, ondanks de hebzucht van beruchte veroveraars zoals Caesare Borgia en Napoleon I. Het is inderdaad een feit dat dit landje al 1600 jaar lang een eiland van vrijheid is.