Spoedeisende hulp (SEH) betekenis & definitie

De afdeling van een ziekenhuis waar mensen binnenkomen die dringend medische hulp moeten of willen krijgen.

In veel Nederlandse ziekenhuizen heet deze afdeling vaak nog ‘Eerste Hulp’, in België ‘spoeddienst’ of ‘spoedgevallendienst’. Bij de afdeling SEH komen zieke mensen binnen die met de ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht, mensen die door de huisarts daarheen zijn gestuurd met een acute ernstige ziekte (blindedarmontsteking, maagbloeding, hersenvliesontsteking enz.) en mensen die zelf
hebben besloten naar het ziekenhuis in plaats van eerst naar de huisarts te gaan.

De afdeling is bedoeld voor het beoordelen van al deze bezoekers en hun klachten en voor het behandelen van de spoedeisende aandoeningen, zoals (grote) verwondingen, een verbranding, hersenschudding, botbreuk, beroerte of een hartstilstand. Mensen die van de huisarts komen, worden na het bezoek aan deze afdeling in elk geval in het ziekenhuis opgenomen.

Sommige mensen maken zich thuis bij elk pijntje zorgen en willen niet wachten tot een bezoek aan de huisarts. Ze gaan meteen naar de afdeling Spoedeisende hulp in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Niet elk ziekenhuis is hier blij mee, want veel van deze mensen hebben niks ernstigs. Hun kwaal had best een nachtje kunnen wachten totdat de huisarts op het spreekuur ernaar had kunnen kijken. Deze mensen nemen in het ziekenhuis de plaats in van mensen die een ernstige ziekte hebben.

Kijk ook bij triage.