Ontsteking van de hersenvliezen, die de hersenen en het ruggenmerg beschermen.
Deze ontsteking komt meestal door besmetting met een virus of bacterie. De ontsteking door een virus komt meer voor en is meestal minder ernstig dan die door bacteriën. Een bacterie die meningitis kan geven, is bijvoorbeeld de meningokok. Een meningokokkenmeningitis wordt ook wel ‘nekkramp’ of ‘nekstijfheid’ genoemd. Bij nekkramp krijg je razendsnel akelige klachten en die worden snel erger. In korte tijd kunnen de bacteriën zich naar het bloed uitbreiden. Dan krijg je bloedvergiftiging (sepsis). Dat kan levensbedreigend zijn en je moet dan snel in het ziekenhuis worden behandeld.
De verschijnselen van nekkramp zijn onder andere roodbruine speldenknopgrote puntjes op de huid, hoge koorts, zware en blijvende hoofdpijn, een stijve nek, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid, overgeven, verwardheid en slaperigheid. Belangrijk is dat de dokter de verschijnselen van meningitis vroeg herkent en snel behandelt. Dat is niet gemakkelijk, want de verschijnselen lijken in het begin vaak op verkoudheid of griep. De dokter geeft snel krachtige medicijnen om de bacteriën te doden (antibiotica). Voor een meningitis door een virus is meestal geen speciale behandeling nodig. Wel word je meestal in het ziekenhuis opgenomen voor bewaking, bijvoorbeeld om epilepsie te voorkomen.
De dokter gebruikt soms voor ‘hersenvlies’ het Griekse woord ‘meninx’. Het meervoud daarvan is ‘meningen’ – maar dat spreek je heel anders uit dan je zou denken: ‘mee-NÍN-gen’, met een hoorbare ‘g’, zoals in ‘groot’! Je spreekt het synoniem dus uit als ‘mee-nin-GI-tis’, niet als ‘mening-I-tis’.
Ook meningitis, nekkramp. Kijk ook bij encefalitis.