ambulance betekenis & definitie

Aangepaste auto of kleine bus met apparaten en met speciaal opgeleide verpleegkundigen die zieken naar het ziekenhuis rijden en thuis of bij een ongeluk eerste medische hulp geven. (uitspraak: am-buu-LANS)

Een ambulance is eigenlijk een verplaatsbaar ziekenhuisje. Alles is er aanwezig om in een dringend geval een slachtoffer te kunnen helpen. Na de eerste medische hulp te geven, rijden ambulanceverpleegkundigen (ook wel: ‘ambulanciers’) de zieke razendsnel naar het ziekenhuis voor verdere zorg. Zij hebben een paramedische opleiding achter de rug en de bestuurder heeft een speciaal rijbewijs. Die bestuurder moet snel en behendig kunnen rijden om binnen een paar minuten na het bellen met 112 bij de zieke te kunnen zijn.

Tot maart 2009 hoorde je aan het geluid van een drietonige sirene dat er een ambulance kwam aanrijden. Tegenwoordig klinkt een tweetonige sirene, die expres flink vals klinkt. Mensen in het verkeer horen de nieuwe sirene beter, maar hij is niet meer, zoals vroeger, alleen van de ambulance. Hij wordt tegenwoordig ook door politie en brandweer gebruikt.

Ook ziekenwagen, ziekenauto.