prostaatvergroting betekenis & definitie

Het groeien van bindweefsel, spierweefsel en klierbuisjes in de prostaat, waardoor vooral oudere mannen problemen met plassen krijgen.

Prostaatvergroting is een goedaardige, veelvoorkomende kwaal bij het ouder worden. Bijna iedere man krijgt er mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Bij een op de vier oudere mannen wordt de prostaat zo groot dat er vervelende klachten komen: moeilijk de plas kunnen ophouden, soms helemaal niet; als hij moet plassen, duurt het even voordat het komt; meestal is de straal plas slap of druppelt het maar een beetje; na het plassen druppelt het nog na, soms in de onderbroek; vaak moet de man kort achter elkaar plassen.

Allemaal lastig als je bijvoorbeeld in de auto zit of door iets anders niet meteen naar de wc kunt. Zonder behandeling kan een man hierdoor later een blaasontsteking of zelfs problemen met de nieren krijgen. Behandeling is niet nodig als er lichte verschijnselen zijn. Bij klachten probeert de dokter vaak eerst medicijnen. Als die niet helpen, volgt meestal een operatie. Dat kan tegenwoordig ook met een dun laserapparaat door de plasbuis (in de piemel). De dokter (uroloog) hoeft dan niet te snijden.

Ook prostaathyperplasie, prostaathypertrofie.