probiotica betekenis & definitie

Melkdrankjes met bacteriën (anders dan yoghurtbacteriën) erin die mensen drinken omdat de drankjes goed zouden zijn voor de darmflora en daardoor voor hun gezondheid (uitspraak: PROO-bie-OO-tie-kaa).

Het begrip ‘probiotica’ (van het Griekse ‘pro bios’: ‘ten gunste van het leven’) slaat op het feit dat de bacteriesoorten Bifidus en Lactobacillus beter in het spijsverteringskanaal overleven dan yoghurtbacteriën doordat deze twee van nature in de darm van de mens voorkomen en yoghurtbacteriën niet.

Probiotica kwamen in 2008 ongunstig in het nieuws toen een ziekenhuis in Utrecht bekendmaakte dat in een groep mensen met een ernstige alvleesklierontsteking meer mensen doodgingen die probiotica hadden geslikt dan mensen die deze middelen niet hadden gekregen. Er ontstond veel ophef over. Eind 2009 kreeg het ziekenhuis te horen dat het onderzoek naar het voordeel van probiotica bij die patiënten echt niet klopte. Dus nu weten dokters nog steeds niet of deze bacteriën ook bij ernstig zieke mensen onschuldig zijn.