darm betekenis & definitie

Het deel van het spijsverteringskanaal tussen de maag en het poepgaatje (de anus), onderverdeeld in dunne darm en dikke darm.

De darm lijkt op een lange brandslang en heeft een lengte van 4 tot 8 meter. Het eerste deel, de dunne darm, ligt los in de buik opgerold. Het tweede deel, de dikke darm, ligt daaronder op een vaste plaats. De dunne darm bestaat uit de twaalfvingerige darm (duodenum), nuchtere darm (jejunum) en kronkeldarm (ileum). De dikke darm bestaat uit de karteldarm (colon), de S-vormige darm (sigmoïd) en de endeldarm (rectum). De slokdarm wordt niet tot de eigenlijke darm gerekend, maar wel tot het spijsverteringskanaal.

Het belangrijkste wat de darm doet, is het verteren van het voedsel en het opnemen van voedingsstoffen via de darmwand in het bloed. Daarvoor moet de spijsbrij (brij van gekauwd eten) vooruit worden geperst door darmbewegingen (peristaltiek). Die bewegingen zorgen ervoor dat de darminhoud goed in contact met darmcellen komt.
De darmen zijn een soort van chemische fabriek in je lichaam. Als er met de darmen iets mis is, kan het lichaam minder goed voedingsstoffen halen uit wat je gegeten hebt. Je voelt je dan vaak flink beroerd en je conditie gaat achteruit. Darmen kunnen besmet en ontstoken raken, daarnaast verstopt, in de knel of zelfs lek raken en tot slot kanker krijgen. Veel ziektes in dit boek gaan over zieke darmen.

Kijk ook bij bloedbraken, buik, buikholte, darmflora, eetlust, endeldarm, gal, galblaas, poep, probiotica, spijsvertering, twaalfvingerige darm, vertering, voedingsstoffen, winderigheid.