Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

maagzweer

betekenis & definitie

Een zweer in de maag of in het eerste stuk van de dunne darm, de twaalfvingerige darm.

Maagzweren zijn ronde of ovale wonden in de darmwand (ulcus duodeni) of in de maagwand (ulcus ventriculi). Ze komen meestal door… het zuur dat de maag zelf maakt! Eigenlijk gek dat de maag een zuur maakt dat de eigen cellen kapot kan maken. Dat zuur is nodig voor de spijsvertering en om bacteriën te doden die met het voedsel mee naar binnen komen.

De maag moet voorkomen dat het eigen zuur door de maagwand en de wand van de twaalfvingerige darm heen vreet. Daarom maken cellen in de maagwand een beschermende slijmlaag. Als het slijmvlies hier of daar op de wand verdwenen is, beschadigt dit zure maagsap de wand wel. Op die plek kan dan een zweer ontstaan. Dat kan ook in de slokdarm gebeuren als iemand oprispingen of brandend maagzuur heeft. Bij een maagzweer krijg je een knagende, branderige pijn, vaak ook ’s nachts. Maagzweren kunnen gaan bloeden. Dan komt er bloed in braaksel en krijgt iemand donkere, zwarte poep.

Maagzweren komen tegenwoordig minder voor dan enkele tientallen jaren geleden. Dokters hebben namelijk ontdekt dat veel maagzweren komen door een bacterie, Helicobacter pylori. Mensen worden extra gevoelig voor die bacterie wanneer ze ongezond eten (snackbar, pizza’s, frites) en veel stress hebben. Ook roken, te veel alcohol en sommige pijnstillers die op aspirine lijken kunnen een rol spelen.

De dokter geeft bij een maagzweer medicijnen (antibiotica) die de maagzweerbacterie doden en daarnaast een middel waardoor de maag minder zuur aanmaakt. Als mensen door te veel pijnstillers een maagzweer hebben gekregen, moeten ze daar natuurlijk mee stoppen.