Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

bloedarmoede

betekenis & definitie

1) Te weinig rode bloedcellen in het bloed; 2) rode bloedcellen die niet goed werken, waardoor het bloed te weinig zuurstof kan vervoeren.

Je lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen leven. Het bloed brengt ingeademde zuurstof in lucht vanuit de longen door de bloedbaan naar alle delen van het lichaam. Zuurstof zit in het bloed vast aan hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen. Je krijgt bloedarmoede (anemie) wanneer je bloed te weinig hemoglobine of te weinig rode bloedcellen bevat. Bij bloedarmoede kan iemand last hebben allerlei klachten: je slap en moe voelen, kortademigheid bij inspanning, duizeligheid, flauwvallen, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn en oorsuizen.

Bloedarmoede komt vaak door een tekort aan ijzer of vitamine B12 of door een verkeerde vorm van de rode bloedcellen (sikkelcelanemie). Die laatste oorzaak is erfelijk en komt vooral voor bij donker gekleurde mensen. De dokter raadt iemand met ijzergebrek vaak aan appelstroop te eten omdat daar veel ijzer in zit. Maar ijzer zit ook in vlees, noten, ei en volkorenbrood. De tekenfilmheld Popeye slokt in elk avontuur een heel blik spinazie achterover om zogenaamd sterk te worden, maar in spinazie zit niet zoveel ijzer.

Ook anemie. Kijk ook bij hemoglobine, ijzer, erytrocyten, sikkelcelanemie.