acupunctuur betekenis & definitie

Behandeling van een ziekte, van klachten of van gewoonten door op sommige plaatsen op het lichaam een naald in de huid te steken (AA-kuu-punk-TUUR).

De acupunctuur is een geneeswijze die duizenden jaren geleden in China is bedacht en gaat ervan uit dat door het lichaam allerlei energiebanen lopen, de ‘meridianen’. De leer van de acupunctuur zegt dat als je ziek bent, de energiebaan van het zieke orgaan niet meer goed is. Door naalden in de energiebaan te steken, zouden die banen worden hersteld en zouden de klachten (meestal pijn) verminderen.

De meeste dokters geloven niet dat het zo werkt. Volgens sommige dokters werkt acupunctuur doordat het lichaam na de prik in de huid op die plaats de pijnstillende stof adenosine maakt. Die stof zorgt dan dat pijn minder wordt. Gewone, ‘klassieke’ acupunctuur werkt met naalden. Verder heb je elektroacupunctuur, waarbij elektrische stroom door de naalden loopt, en laseracupunctuur, waarbij de acupuncturist geen naalden gebruikt, maar laserlicht op de energiebanen richt. Bij het trefwoord ‘acuut’ lees je wat ‘acupunctuur’ letterlijk betekent.

Kijk ook bij alternatieve geneeswijze.