Daniël Mulder

Author of the Dutch blog Google+ Marketing at google-plus-marketing.nl, co-founder rankwise SEO (.net) and content marketing specialist. Freelance advisor en supplier of strategic content for freelancers and businesses.

Gepubliceerd op 26-07-2013

2013-07-26

Authority bias

betekenis & definitie

De authority bias ontstaat als iemand op basis van toegekende kwaliteiten hoog aanzien geniet in een vakgebied, zijn mening als ontegensprekelijk wordt ervaren en de vooringenomenheid zich buiten het kennisgebied van de autoriteit uitbreidt.

Het hebben van autoriteit brengt het gevaar met zich mee dat er geen tegenspraak meer is en de persoon met autoriteit aan overmatig zelfvertrouwen ontwikkelt waardoor er meer risico's genomen worden door die persoon. In de praktijk zijn er in de meeste gevallen geen concrete bewijzen dat een autoriteit een betere beslissing neemt of in staat is een gebeurtenis te voorspellen. Van de circa 1.000.000 economen op de wereld is er geen een in staat geweest de huidige crises te voorspellen. Op het internet speelt autoriteit ook een belangrijke rol binnen online marketing en zoekmachinemarketing. Ook maakt bijvoorbeeld Google gebruik van sociale signalen en maakt het vanuit het sociale netwerk Google+ en zoekmachines gebruik van de autoriteit van de schrijver van content om er waarde aan toe te kennen.