Netwerk van gekoppelde 3D-ruimtes; naam van systemen die samen een groter online ‘ecosysteem’ moeten vormen, vergelijkbaar met onze fysieke wereld, maar dan met de mogelijkheden van niet gebonden zijn aan plaats en andere fysieke onmogelijkheden in de echte wereld.
Velen die met blockchains en vergelijkbare technieken bezig zijn, zien een belangrijke taak voor cryptovaluta en tokens in deze online wereld. Vooral in verband met eigenaarschap. NFT’s spelen hier ook een belangrijke rol.
Een van de belangrijkste ideeën is dat de metaverse platformonafhankelijk is, zoals het huidige internet grotendeels ook is.
Het idee van (de) metaverse is nog niet af. Het is een concept, een toekomstbeeld. Het meeste dat er over geschreven is, is speculatie (afhankelijk van hoeveel jaar na 2022 je dit leest). Veel bedrijven investeren nu ook in metaverse-achtige ideeën om hopelijk in de toekomst een graantje mee te pikken van de systemen.
Hieruit komt vooral een beeld van toch weer gesloten ecosystemen naar voren, zoals dat nu ook met platforms als Facebook, cbuxt YouTube en dergelijke aan de hand is.
De term ‘Metaverse’ komt uit het boek ‘Snow Crash’ uit 1992 van Neal Stephenson. Een pizzabezorger ontsnapt in dit boek aan zijn dagelijkse beslommeringen door in te loggen in de Metaverse waar bewoners leven als een avatar.37
Voorbeelden van prille metaverses zijn sites als Decentraland en Cryptovoxels. Deze online 3D-omgevingen gebruiken cryptovalutawallets als inlogsysteem, waardoor je bewijst dat jij de eigenaar van de juiste geheime sleutels bent, zie ook publieke-sleutelcryptografie. Het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Whatsapp veranderde zijn naam in 2021 van Facebook naar Meta.