Do Your Own Research, veelgehoorde zin die door cryptovaluta-enthousiastelingen veel gebruikt wordt.
DYOR is belangrijk om in het achterhoofd te houden bij het investeren of anderszins bezig te zijn met cryptovaluta. Uiteraard geldt de terminologie voor meer dan cryptovaluta alleen, maar door het open karakter en het gemak waarmee de cryptotokens gemaakt kunnen worden, is het zaak extra goed op te letten.
Het is ook een manier voor mensen die advies geven om zo anderen alvast duidelijk te maken dat wat zij zeggen, nooit zomaar als advies opgevat mag worden. In die zin is het een disclaimer.
Zeker bij zaken die ‘te mooi klinken om waar te zijn’ is het zaak eigen onderzoek te doen. Bijvoorbeeld door bekenden te raadplegen die al langer bezig zijn in deze wereld. Of gewoon via een zoekopdracht en het controleren van enkele betrouwbare blogs of nieuwssites. Betrouwbaar betekent vaak: al langer bestaand, maar dit is niet per se juist. Zo zijn er domeinnamen die in het verleden door malafide figuren zijn opgekocht en nog steeds overkomen als legitiem.
Naast nepmuntjes en -tokens, zijn er veel manieren om ‘nieuws’ de wereld in te krijgen, zoals via het heimelijk overnemen van populaire socialmedia-accounts of het aanmaken van veel nieuwe gebruikers op Twitter of Reddit. Komt een tweet vaak terug met dezelfde bewoordingen, maar getwitterd door mensen die pas recent geregistreerd zijn? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen.