Historische collectie Nederland

Rijksdienst voor het cultureel erfgoed (2019)

Gepubliceerd op 13-06-2019

handelsscholen

betekenis & definitie

De Handelsschool was in het oude Nederlands onderwijsstelsel van na de Middelbaar-onderwijswet van 1863 en de Hoger-onderwijswet van 1876 en vóór de Mammoetwet van 1968, de voorloper van de HBS-a. Naast de in 1863 ingevoerde HBS werd al spoedig behoefte gevoeld aan beroepsgericht onderwijs tot vorming van kooplieden, waarin het onderwijs specifiek gericht was op de voor de handel vereiste kundigheden. In 1867 werd te Amsterdam de 'Eerste Openbare Handelsschool' gesticht, die na enige tijd werd omgezet in een driejarige HBS, gevolgd door een tweejarige handelsopleiding.

Naar het voorbeeld van deze school ontstonden nadien in ook in andere steden zulke handels-dagscholen met een HBS-onderbouw. In zeer veel plaatsen kwamen er ook handels-avondcursussen. (De Handelsschool was in het oude Nederlands onderwijsstelsel van na de Middelbaar-onderwijswet van 1863 en de Hoger-onderwijswet van 1876 en vóór de Mammoetwet van 1968, de voorloper van de HBS-a. Naast de in 1863 ingevoerde HBS werd al spoedig behoefte gevoeld aan beroepsgericht onderwijs tot vorming van kooplieden, waarin het onderwijs specifiek gericht was op de voor de handel vereiste kundigheden.

In 1867 werd te Amsterdam de 'Eerste Openbare Handelsschool' gesticht, die na enige tijd werd omgezet in een driejarige HBS, gevolgd door een tweejarige handelsopleiding. Naar het voorbeeld van deze school ontstonden nadien in ook in andere steden zulke handels-dagscholen met een HBS-onderbouw. In zeer veel plaatsen kwamen er ook handels-avondcursussen. (Wikipedia)