I. Oswald Myconius, 1448—1552, vriend en mede-arbeider van Zwingli, was eerst leeraar in de oude talen, later, na Zwingli’s dood, predikant te Basel, 1532, en als opvolger van Oecolampadius hoogleeraar in de theologie aldaar.
In ’t algemeen Zwingli’s theologische inzichten deelende zocht hij ook toenadering tot Luther, wat blijkt uit de door hem naar een ontwerp van Oecolampadius bewerkte Confessio Basileensis, 1534, en uit de met zijn hulp vervaardigde Confessio Helvetica prior, 1536, die beide de tegenstelling in de sacramentsleer niet scherp naar voren brengen.II. Friedrich Myconius, 1490—1546, vriend van Melanchton en mede-arbeider van Luther, was eerst een Franciscaner monnik, die in het klooster de scholastieken bestudeerde. Voor den weg om te komen tot den vrede der ziel werd eerst zijn oog geopend door Luther’s Stellingen, 1517. In 1516 priester en tevens prediker geworden, werd hij in het klooster om zijne evangelische gezindheid weldra gewantrouwd en achteruitgezet. In 1524 vluchtte hij naar Zwickau, en trad daar en in de omgeving van Annaberg voor ’t eerst als reformatorisch prediker op; nog in datzelfde jaar aanvaardde hij het hem op aandrang van den raad der stad en van de gemeente door hertog Johannes opgedragen predikambt te Gotha. Hier ontwikkelde hij een zegenrijke reformatorische werkzaamheid.
Ook nam hij een beteekenend aandeel aan schier alle reformatorische handelingen, te Marburg 1529, Wittenberg 1536, Schmalkalden 1537, op den rijksdag te Frankfort en te Neurenberg 1539, enz. In 1539/40 bracht hij negen maanden in Saksen door, waar men hem na den dood van hertog George geroepen had met het oog op de doorwerking van de reformatie in het hertogdom. Tengevolge van een keelziekte, die zich reeds in 1539 openbaarde, verloor hij zijn stem. Zijn werkzame geest gunde dezen voortreffelijken man echter geen rust. Toen hij niet meer kon prediken, hield hij zich bezig met historische onderzoekingen aangaande den gang der kerkhervorming, en schreef o.m. de eerst in 1718 uitgegeven Historia Reformationis 1517—42.