Chiel Blokvoort

Eigenaar | SlowDownCoffee.nl

Gepubliceerd op 17-04-2015

2015-04-17

Espresso

betekenis & definitie

Espresso is een manier van koffie bereiden. Kenmerkend aan espresso is de fijne maalgraad van de koffie en de hoge druk waarmee heet water tijdens het zetten door de koffie wordt geperst.

Het belangrijkste kenmerk van espresso is dat de dichtheid van opgeloste stoffen per volume eenheid hoger is dan bij gewone koffie. Hierdoor is een espresso sterker dan een gewone koffie, en bevat espresso per volume eenheid ongeveer drie keer zoveel cafeïne dan gewone koffie. Door de concentratie van de koffie is espresso een perfecte basis voor koffie variatie dranken zoals lattes, cappuccino, macchiato en mochas.
Een ander belangrijk gegeven is de hoeveelheid waarmee espresso geserveerd wordt. Deze hoeveelheid is lager dan bij gewone koffie en wordt meestal gemeten in "shots" die tussen de 25 en 30 ml. liggen. Een opvallend uiterlijk kenmerk van Espresso is de bruine cremalaag bovenop, die bestaat uit oliën, proteïnes, en suikers.
De eerste espressomachine is in 1822 ontworpen door een Fransman. De espresso is dus oorspronkelijk een Franse, en niet een Italiaanse uitvinding.