parentactiek betekenis & definitie

Manier waarop men bij het bieden en spelen te werk gaat in een parenwedstrijd. In ‘paren’ is elk spel evenveel punten waard. Het bieden is dan ook niet primair gericht op het bereiken van scherpe manches of slems. Het bereiken van een goede deelscore kan eveneens een goede score opleveren. Verder kan het uitnemen van een contract van de tegenpartij interessant zijn. Een redbod dat bijvoorbeeld voor 1400 gaat tegen een kwetsbare 6♠ (1430) is in een viertallenwedstrijd niet zo interessant maar kan in een parenwedstrijd een top opleveren.

Bij het spelen dient men altijd in te schatten wat er aan de andere tafels gebeurd is. Is men in een zeer scherpe manche terechtgekomen, die waarschijnlijk aan de meeste tafels niet geboden wordt, dan is het zaak het contract veilig af te spelen. Meestal zal men echter proberen een of meer overslagen te maken. Soms kan dit betekenen dat men het contract zelf in de waagschaal stelt, zoals in dit voorbeeld:parentactiekTegen 4♥ van zuid start west met ♣A. Hij incasseert ook ♣H en speelt schoppen na. Hoe moet zuid in een parenwedstrijd spelen?

In ‘viertallen’ is het makkelijk. Zuid heeft twee klaveren verloren en moet verder nog een schoppen afstaan. Om het contract te maken moet hij spelen op ♦H bij oost. Hij pakt in de derde slag ♠A, speelt harten naar het aas en steekt over naar ♥B. De laatste troef laat de leider even zitten. Eerst wordt ruiten naar de boer gespeeld, die houdt. Dan gaat zuid weer naar de dummy met harten en herhaalt hij de ruitensnit. Die zit goed en zo eindigt de leider met tien slagen.

In ‘paren’ is de zaak minder eenvoudig. Zuid heeft namelijk een reële kans op een overslag. Als ♦H bij oost sec, tweede of derde zit, wordt ♦10 in de dummy hoog. De leider neemt na ♠A daarom meteen de ruitensnit. Dan volgt ♥A en harten naar de boer. Zuid snijdt nu nogmaals in ruiten. De echte ‘parentijger’, die de verdeling van oost-west ‘gelezen’ heeft, slaat nu eerst ♦A op het gevaar af dat west aftroeft en 4♥ down gaat. Vervolgens steekt hij over naar ♥H en gooit hij op ♦10 zijn verliezende schoppen af: elf slagen.

Plus 620 zou in de praktijk een gemiddelde score hebben opgeleverd; plus 650 was goed voor 74%.

Zie ook: viertallentactiek

Gepubliceerd op 26-06-2017