Aspirine betekenis & definitie

Aspirine behoort tot de NSAID’s. Dit staat voor non-steroidal anti-inflammatory drug. Bekende NSAID’s zijn ook ibuprofen en naproxen. Een paracetamol is geen NSAID, het is wel pijnstillend en koorts verlagend maar in tegenstelling tot een NSAID is paracetamol niet ontstekingsremmend.

NSAID's hebben een pijnstillende (analgetische), koorts verlagende (antipyretische) en ontstekingsremmende (anti-inflammatoire) werking. Ze inhiberen cyclo-oxygenase 2 (COX-2) en in meer of mindere mate ook COX-1. Deze remming zorgt ervoor dat er minder prostaglandine wordt aangemaakt, dit beïnvloed het ontstekingsproces. Een van de bijwerkingen van een NSAID is dat het bloed wordt ‘verdund’. Tegenwoordig word deze bijwerking ook als werking gebruikt: patiënten met hart&ziekten slikken aspirine in lage dosis ter preventie van trombose (bloedstolling). Het is de vraag of het wel verstandig is dat zoveel NSAID’s zomaar te koop zijn bij de drogist. Het wordt laagdrempelig en veelvuldig geslikt omdat het als een onschuldig medicijn wordt beschouwd. Echter zijn er vele bijwerkingen waaronder op de nieren en maag.

Overigens is het leuk om te weten dat het vaker voorkomt dat bijwerkingen van medicijnen later als werking worden gebruikt voor andere ziektebeelden.

Gepubliceerd op 16-06-2016