Wat is de betekenis van wijnsteenzuur?

2024-04-28
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

wijnsteenzuur

organisch zuur in wijn. organisch zuur, dat vrij òf deels in gebonden toestand van nature voorkomt in de meeste zure vruchten, vooral in druiven, en zouten vormt die in druivensap en wijn kunnen kristalliseren tot wijnsteen. Voorbeelden: Naast barnsteenzuur, melkzuur en minieme porties ascorbinezuur, komen in druiven, most en...

2024-04-28
Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Wijnsteenzuur

Het voornaamste niet-vluchtige zuur in de wijn. Dit zuur zit meer in druiven dan in andere vruchten. → * 09 HOE WORDT WIJN GEMAAKT?

2024-04-28
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

wijnsteenzuur

COOH (CHOH)2 COOH, behoort tot de dicarboxyloxyzuren, gebruikt o.a. bij de bereiding van zuurhoudende dranken. De zouten zijn tartraten. Kaliumnatriumtartraat KNaC4H4O6 (Seignettezout) wordt gebruikt bij de bereiding van Fehlings proefvocht (reagens op glucose). Wijnsteenzuur komt voor in druivesap, als het zure kaliümzout; is moeilijk oplosb...

2024-04-28
Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Wijnsteenzuur

C4H606, structuurformule van de rechtsdraaiende L— (+ ) - vorm is een kleurloze kristallijne stof, smp. 170°, goed oplosbaar in water, minder in alcohol en onoplosbaar in aether. Rechtsdraaiend w. werd reeds in 17G9 door SCHEELE afgescheiden uit het zuur kaliumzout, dat zich bij de gisting van druivensap op de bodem van het vat afzet (= w...

2024-04-28
Groot woordenboek der Nederlandse taal

Van Dale Uitgevers (1950)

Wijnsteenzuur

I. zn. o., organisch zuur (dioxybarnsteenzuur) dat óf vrij, óf met kalium verbonden in de meeste zure vruchten, in zuring en vooral in het sap van druiven opgelost voorkomt: wijnsteenzuur is optisch actief of inactief; inactief, niet splitsbaar wijnsteenzuur heet anti-wijnsteenzuur; II. bn., van het onder I. genoemde zuu...

2024-04-28
De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Wijnsteenzuur

dioxybarnsteenzuur, HOOC. CH (OH). CH(OH). COOH, in 4 vormen (isomeren) voorkomende verbinding, waarmede Pasteur zijn klassieke proeven betreffende splitsing van racemische mengsels uitvoerde. Zouten er van afgeleid heten tartraten.

2024-04-28
Verklarend handwoordenboek der Nederlandse taal

M. J. Koenen's (1937)

wijnsteenzuur

o. (organisch zuur, dat opgelost in allerlei zure vruchten voorkomt, inz. in druivensap).

2024-04-28
Woordenboek voor praktische kennis

Dr. L.M. Metz (1937)

Wijnsteenzuur

Een vast zuur, dat in heldere prisma’s kristalliseert, welke een vrij zuren smaak hebben. Het komt in planten voor, vooral in druiven. Wat zich afzet uit wijn, welke langen tijd heeft gestaan, is wijnsteenzure kali. Men noemt dit wijnsteen. Men verkrijgt het wijnsteenzuur door schillen en pitten van druiven met zwavelzuur te behandelen. Het w...

Wil je toegang tot alle 15 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-28
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Wijnsteenzuur

ook wijnzuur, dihydroxy-barnsteenzuur, een organisch zuur in planten (o.a. druiven en tamarinden), hetzij in vrijen toestand, hetzij als zuur kaliumzout (wijnsteen). Het vindt toepassing b/d glasverzilvering, ververij, limonadefabricage en i/d geneeskunde.