organisch zuur in wijn.
organisch zuur, dat vrij òf deels in gebonden toestand van nature voorkomt in de meeste zure vruchten, vooral in druiven, en zouten vormt die in druivensap en wijn kunnen kristalliseren tot wijnsteen.
Voorbeelden:
Naast barnsteenzuur, melkzuur en minieme porties ascorbinezuur, komen in druiven, most en wijn vooral appelzuur en wijnsteenzuur voor.
http://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14&page=171, 2011
In de druiven bevinden zich een aantal zuren waarvan wijnsteenzuur en appelzuur de belangrijkste zijn. Het wijnsteenzuur geeft de wijn een frisse aangename smaak.
http://www.wijnbouw.nl/
Cream of tartar (KC4H5O6). NL: Wijnsteen (niet verwarren met wijnsteenzuur, of potassium tartrate, want dat is H2C4H4O6), crème de tartre, cream of tartar, cremortart, kaliumbitartraat, kaliumwaterstoftartraat, E336.
http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/, 2012
Wijnsteen is wijnsteenzuur wat omgezet is in kristallen. Het ziet er uit als grote suikerkorrels en kun je zowel op de bodem van de fles vinden als aan de onderkant van de kurk. Het zijn de zouten van de wijnsteen die gekristalliseerd zijn. De kristallen zijn smaakloos en hebben geen invloed op de kwaliteit van de wijn en ook niet op je gezondheid dus je kunt de wijn gewoon drinken.
http://wijnwoordenboek.skynetblogs.be/tag/wijnsteenzuur, 2007