Restitutio in integrum
(Lat.), herstel in de oorspr. toestand, in vroeger bezit enz., inz. krachtens daartoe strekkende vordering, door rechterlijke tussenkomst.
Van Dale Uitgevers (1950)
(Lat.), herstel in de oorspr. toestand, in vroeger bezit enz., inz. krachtens daartoe strekkende vordering, door rechterlijke tussenkomst.
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Winkler Prins (1949)
(Lat.), herstel in de vorige toestand, in het bijz. krachtens rechterlijk vonnis.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(herstel in de voormalige toestand) is een aan het Romeinse recht ontleende uitdrukking, waaronder men gewoonlijk verstaat een door rechterlijk vonnis verkregen herstelling van een recht, waarin men was gestoord of dat men had verloren, of van een rechtsbetrekking, die door de ene of andere omstandigheid was te niet gegaan.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(Rom. recht), maatregel te nemen door den Rom. praetor, waarbij partijen herplaatst worden in den toestand, waarin zij verkeerden vóór het stellen eener rechtshandeling, welke den praetor achteraf beschouwd in strijd voorkomt met de billijkheid. Hierin bezat men een middel om het verouderde iuscivile terzijde te schuiven. Waar de r. d...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Restitutio in integrum - (Lat.), herstel in den vorigen toestand, een instelling van het Rom. recht, opheffing door den praetor van de nadeelige werking van een rechterlijke uitspraak op billijkheidsgronden (inz. ten opzichte van minderjarigen). Vergel. voor ons recht art. 1487 B. W. (Zie HANDELINGSBEVOEGDHEID).
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
[Lat., herstel in ongerepte staat], in het Romeinse recht een buitengewoon rechtsmiddel, dat door de pretor verleend werd om de rechtsgevolgen van bepaalde handelingen zoveel mogelijk ongedaan te maken, o.a. van die welke verricht zijn door bedrog of ter benadeling van crediteuren of minderjarigen. Ook in het Ned. recht wordt de uitdrukking vaak ge...
Z.C. de Boer, J.G. Schlimmer (1910)
Restitutio in integrum - herstel in den vorigen toestand, kon plaats hebben door den praetor. Het vonnis werd hierdoor niet vernietigd, maar de gevolgen er van werden opgeheven. Dit gold echter slechts voor civiele zaken. Wanneer iemand aqua et igni interdictus was, kon hij alleen door de volksvergadering teruggeroepen en in zijne rechten hersteld...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: