paragraaf
paragraaf - zelfstandig naamwoord uitspraak: pa-ra-graaf 1. onderdeel van een hoofdstuk ♢ het hoofdstuk is onderverdeeld in paragrafen Zelfstandig naamwoord: pa-ra-graaf de paragraaf de...
Muiswerk Educatief (2017)
paragraaf - zelfstandig naamwoord uitspraak: pa-ra-graaf 1. onderdeel van een hoofdstuk ♢ het hoofdstuk is onderverdeeld in paragrafen Zelfstandig naamwoord: pa-ra-graaf de paragraaf de...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
afk. par. [Fr. paragraphe, via VLat. van Gr. paragraphos = kleine streep als scheidingsteken in zin, van para-, en graphein = schrijven] afdeling in een geschrift, wet e.d.
Direct toegang tot alle 20 resultaten over paragraaf?
dr. P.J. van Swigchem en E.J. Slot (1990)
onderdeel van een geschrift, in het bijzonder onderverdeling van een hoofdstuk van een boek en van een afdeling van een wet of ander officieel stuk.
Marco Bunge (1985)
Onderdeel van een zaak, deel van een nota of notitie. In de discussie over elk beleidsonderdeel komt steeds weer de financiële paragraaf aan de orde.
Van Dale Uitgevers (1950)
(<Fr.<Lat.), v. (...fen), 1. teken (§) ter aanwijzing van het begin van een nieuwe passage van een verhaal, artikel enz. 2. door het teken § aangeduid onderdeel van een geschrift, inz. onderverdeling van een hoofdstuk.
Jozef Verschueren (1930)
(para’gra:f) m. (...grafen: -je) [Fr. < Gr. para, naast + graphein, schrijven] 1. Eig. teken (§) ter aanwijzing van een nieuwe passage, een nieuw onderdeel van een hoofdstuk. 2. Metn. onderdeel van een hoofdstuk.
P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)
is een woord, dat letterlijk bijschrift of „teken aan den rand” betekent. Er wordt mee bedoeld een afdeling in een geschrift, verhandeling of verdrag, enz. Trouwens in sommige leerboeken zijn de hoofdstukken ook verdeeld in paragrafen, zodat je het paragraafteken § zeer waarschijnlijk wel kent.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
[Lat.], m. (-grafen), 1. teken (§) ter aanwijzing van het begin van een nieuwe passage in een tekst, verhaal enz.; 2. onderverdeling van een hoofdstuk, van een artikel, van een wet of officieel stuk.
J. Hagers (1910)
Paragraaf - onder-afdeeling in een geschrift, een boek, in Duitschland: een wetsartikel; ook het teeken, dat dient tot aanduiding van onderdeelen of afdeelingen in wetenschappelijke boeken en geschriften, wetten enz. ter vergemakkelijking van het overzicht: §.
J. Kramer (1908)
gr., beteekent eigenlijk het bij of naast geschrevene, en was bij de Ouden een teeken, dat de grammatici en critici gebruikten voor de interpunctie of ook om daarmede onechte woorden en plaatsen in de schriften der klassieken aan te wijzen. Ook noemde men aldus in de gr. treur- en blijspelen de streep aan den rand, die met een punt voorzien was, om...
J.H. van Dale (1898)
Paragraaf v. (...fen), afdeeling in een geschrift; teeken boven of voor zulk eene afdeeling geplaatst (§). PARAGRAAFJE, o. (-s).
Anthony Winkler Prins (1870)
Paragraaf is eigenlijk volgens de beteekenis van het woord ieder bijgeschreven teeken. Het werd aanvankelijk tot verschillende aanduidingen gebezigd, en thans gebruikt men het om de kleine afdeelingen van een boek of van een hoofdstuk aan te wijzen, Het teeken is §.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel lid van Ensie en geniet van alle voordelen: