macereren
macereren - Werkwoord 1. (kookkunst) een lichaam of voorwerp enige tijd blootstellen aan de inwerking van een vloeistof zoals water, olie of alcohol Woordherkomst afgeleid van het Franse macérer (met het achtervoegsel -eren)
Wiktionary (2019)
macereren - Werkwoord 1. (kookkunst) een lichaam of voorwerp enige tijd blootstellen aan de inwerking van een vloeistof zoals water, olie of alcohol Woordherkomst afgeleid van het Franse macérer (met het achtervoegsel -eren)
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Fr. macérer, Lat. macerare = in de week zetten, weken] (cul.) drenken, trekken, marineren.
Ilse Dorren (1987)
Een methode om (oer)tincturen te maken. Men legt een geneeskrachtig kruid - eventueel een aantal dieren, zoals mieren (Formica rufa), honingbijen (Apis mellifica) of spinnen (bijvoorbeeld Araneus diademus) - in alcohol om er de werkzame stoffen uit te halen. Na enige tijd wordt de massa uitgeperst en gefiltreerd. Men heeft dan een (oer)tinctuur, di...
Veerman (1954)
wil zeggen laten weken, los of week maken of week worden. Toegepast bij de histologie om harde weefsels, b.v. hard hout, te kunnen snijden voor het maken van microscopische praeparaten. Bij vee spreekt men van maceratie van een vrucht, als van een gestorven en nog ongeboren vrucht de weke delen door rottingsbacteriën zijn verteerd, zodat de be...
Van Dale Uitgevers (1950)
(macereerde, heeft gemacereerd), (<Fr.), 1. laten weken, laten inbijten, doortrekken, b.v. het ontbasten van afvalzijde door een rottingsproces; — 2. afmatten, kwellen : zich macereren.
Jozef Verschueren (1930)
('re:rən) (macereerde, heeft gemacereerd) [Fr. → Lat. macerare] 1. inbijten, invreten. 2. laten weken, week maken 3. zich -, zich kwellen, pijnigen, kastijden.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: