Litotes
(Gr.), v., rhetorische figuur waarbij men schijnbaar iets verkleint met het doel de zaak zelf des te meer te doen uitkomen, b.v. dat is nog zo dwaas niet bedacht, het is heel verstandig.
Van Dale Uitgevers (1950)
(Gr.), v., rhetorische figuur waarbij men schijnbaar iets verkleint met het doel de zaak zelf des te meer te doen uitkomen, b.v. dat is nog zo dwaas niet bedacht, het is heel verstandig.
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Gr. litotès, van litos = glad, eenvoudig] stijlfiguur waarbij een zaak verkleind wordt om juist de aandacht erop te vestigen (bijv.: een niet geringe som gelds = een grote som gelds).
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Fokko Bos, Dr. O. Noordenbos (1955)
redekunstige figuur, die schijnbaar iets verkleint, om het te groter te doen schijnen: niet kwaad in de betekenis van: heel goed.
Winkler Prins (1949)
(Gr.), stijlfiguur die ter verzwakking van een op zichzelf krachtige uitdrukking dient, zeer veel gebruikt in het Eng. (zg. understatement); voorb.: „hij is geen licht”, voor: „hij is dom”.
Jacon Kramers Jz (1948)
(Gr.) v. verkleining, redekunstige figuur, die schijnbaar verkleint om de zaak des te meer te doen uitkomen bv. niet kwaad, voor: heel goed.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(Gr.: = geringheid) is de naam van een stijlfiguur waarmee iets schijnbaar zwak wordt uitgedrukt, door het tegengestelde te ontkennen. Inderdaad bewerkt men door deze stijlfiguur een versterking van de uitdrukking. Bijv.: dat is geen geringe onderneming (= een grote, geweldige onderneming); ik zeg dat niet zonder reden (= met e...
M. J. Koenen's (1937)
v. (Gr.-Lat. eig. eenvoud; stijl: de figuur, waarbij men schijnbaar iets verkleint om het beter te doen uitkomen, inz. door het ontkennen van het tegenovergestelde begrip): b.v. hij is niet dom, d. i. nog al slim.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
(Gr., = eenvoud), rhetorische figuur, waarbij men minder zegt dan men meent, bijv. een handjevol soldaten, voor: een klein troepje; niet slecht, voor: heel goed. Vgl. ook ➝Euphemisme; Hyperbool.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: