Hypsometer
[v. Gr. hupsos = hoogte; zie verder meter] hoogtemeter.
Peter Timofeeff (1993)
(lett.: hoogtemeter) Een barometer die bestaat uit een niet afgesloten vat dat gevuld is met een vloeistof die aan de kook gehouden wordt. Bij dit instrument wordt gebruik gemaakt van het gegeven dat het kookpunt van een vloeistof afhangt van de omringende luchtdruk. Zo is het kookpunt van gedestilleerd water gelijk aan 100°C bij een druk van 1 atm...
Getty Research Institute (1990)
hypsometer - Instrumenten die de luchtdruk meten, en daarmee soms de hoogte, door het effect daarvan op het kookpunt van vloeistoffen.
Prof. Dr. P.H. van Laer (1949)
(< Gr. hypsos = hoogte, + → -meter). Hoogtemeter, die berust op de bepaling van het kookpunt van een vloeistof. De methode en de naam zijn afkomstig van Regnault (1810-1878).
Winkler Prins (1949)
kwikthermometer waarop men zeer nauwkeurig het kookpunt van water kan aflezen. Aan de hand van een tabel kan men dan de hoogte bepalen, waarop men zich bevindt: met de hoogte neemt de luchtdruk af en daalt dus ook het kookpunt van water.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
is een toestel, waarbij men gebruik maakt van de afhankelijkheid van het kookpunt ener vloeistof van de luchtdruk der omgeving waarin zij kookt. Men kan door middel van een temperatuurmeting een drukmeting doen (thermobarometer). De hypsometer vindt o.a. toepassing als hoogtemeter. Bij aanneming van bepaalde waarden voor de gemiddelde afname...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: