fermenten
(L., fermentum = stof die gisting veroorzaakt), syn. voor enzymen. Oorspronkelijk gebruikt voor micro-organismen (gist), die sacchariden (in vruchtesappen) omzetten in alcohol en kooldioxyde (fermentatie of gisting).
G. Th. van Kempen (1974)
(L., fermentum = stof die gisting veroorzaakt), syn. voor enzymen. Oorspronkelijk gebruikt voor micro-organismen (gist), die sacchariden (in vruchtesappen) omzetten in alcohol en kooldioxyde (fermentatie of gisting).
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Fermenten zijn stoffen waaraan men de oorzaak van gistingsprocessen in het algemeen aan toe schreef. Later is men in plaats van ferment het woord enzym gaan gebruiken.
Herman Pinkhof (1923)
stoffen, die zekere scheikundige processen aan den gang brengen of versnellen zonder zelf eraan deel te nemen (catalysatoren). Naar gelang de fermenten cellen zijn of voortbrengselen daarvan, onderscheidt men gevormde en ongevormde fermenten; syn. enzymen. De belangrijkste zijn de koolhydratensplitsende (amylolytische), de eiwitsplitsende (proteoly...
dr. H. Pinkhof (1923)
stoffen, die zekere scheikundige processen aan de gang brengen of versnellen zonder zelf eraan deel te nemen (catalysatoren). Naar gelang de fermenten cellen zijn of voortbrengselen daarvan, onderscheidt men gevormde en ongevormde fermenten; syn. enzymen. De belangrijkste zijn de koolhydratensplitsende (amylolytische), de eiwitsplitsende (proteolyt...
H.J. van Eyk (1916)
Organische of anorganische wezens of stoffen, die het vermogen bezitten andere stoffen tot gisting te brengen of zelf tot gisting over te gaan, giststoffen.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Fermenten - Vroeger werd elke oorzaak van een gisting een ferment genoemd; men onderscheidde dan levende fermenten zooals gist en doode fermenten, zooals diastase. Het begrip was zoo heterogeen, dat men daarom liever voor de tweede categorie het woord enzym is gaan gebruiken, hoewel sommigen nog steeds van ferment blijven spreken.
J. Kramer (1908)
gistmiddelen, organische zelfstandigheden die het vermogen bezitten andere organische verbindingen in gisting te brengen, zonder daarbij zelf wezenlijke veranderingen te ondergaan.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: