Wat is de betekenis van fermenten?

2024-04-29
Biologische encyclopedie

G. Th. van Kempen (1974)

fermenten

(L., fermentum = stof die gisting veroorzaakt), syn. voor enzymen. Oorspronkelijk gebruikt voor micro-organismen (gist), die sacchariden (in vruchtesappen) omzetten in alcohol en kooldioxyde (fermentatie of gisting).

2024-04-29
Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Fermenten

Fermenten zijn stoffen waaraan men de oorzaak van gistingsprocessen in het algemeen aan toe schreef. Later is men in plaats van ferment het woord enzym gaan gebruiken.

2024-04-29
Encyclopedie voor Iedereen

John Kooy (1933)

Fermenten

→ Enzymen.

2024-04-29
Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Fermenten

Fermenten - andere naam voor> Enzymen.

2024-04-29
Pinkhof geneeskundig woordenboek

Herman Pinkhof (1923)

Fermenten

stoffen, die zekere scheikundige processen aan den gang brengen of versnellen zonder zelf eraan deel te nemen (catalysatoren). Naar gelang de fermenten cellen zijn of voortbrengselen daarvan, onderscheidt men gevormde en ongevormde fermenten; syn. enzymen. De belangrijkste zijn de koolhydratensplitsende (amylolytische), de eiwitsplitsende (proteoly...

2024-04-29
Uitheemsche geneeskunde termen

dr. H. Pinkhof (1923)

Fermenten

stoffen, die zekere scheikundige processen aan de gang brengen of versnellen zonder zelf eraan deel te nemen (catalysatoren). Naar gelang de fermenten cellen zijn of voortbrengselen daarvan, onderscheidt men gevormde en ongevormde fermenten; syn. enzymen. De belangrijkste zijn de koolhydratensplitsende (amylolytische), de eiwitsplitsende (proteolyt...

2024-04-29
Algemeen Technisch woordenboek

H.J. van Eyk (1916)

Fermenten

Organische of anorganische wezens of stoffen, die het vermogen bezitten andere stoffen tot gisting te brengen of zelf tot gisting over te gaan, giststoffen.

2024-04-29
Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Fermenten

Fermenten - Vroeger werd elke oorzaak van een gisting een ferment genoemd; men onderscheidde dan levende fermenten zooals gist en doode fermenten, zooals diastase. Het begrip was zoo heterogeen, dat men daarom liever voor de tweede categorie het woord enzym is gaan gebruiken, hoewel sommigen nog steeds van ferment blijven spreken.

Wil je toegang tot alle 9 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-29
Vivat's Geïllustreerde Encyclopedie

J. Kramer (1908)

Fermenten

gistmiddelen, organische zelfstandigheden die het vermogen bezitten andere organische verbindingen in gisting te brengen, zonder daarbij zelf wezenlijke veranderingen te ondergaan.