Carbolineum
o., donkerbruine vloeistof, afkomstig van koolteer, waarmede houtwerk besmeerd wordt om het tegen verrotting te vrijwaren.
Van Dale Uitgevers (1950)
o., donkerbruine vloeistof, afkomstig van koolteer, waarmede houtwerk besmeerd wordt om het tegen verrotting te vrijwaren.
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
bederfwerende vloeistof. stroperige, donkerbruine vloeistof, vervaardigd op basis van een steenkooldestillaat, waarmee men houtwerk bestrijkt om het te beschermen tegen schimmel en rot. Voorbeelden: Carbolineum lijkt op creosoot, maar wordt alleen door de doe-het-zelver gebruikt. Creosootolie en carbolineum kunt u overschilderen met...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Wiktionary (2019)
carbolineum - Zelfstandignaamwoord 1. steenkoolproduct dat men gebruikt om hout te beschermen tegen weersinvloeden, het mag niet meer gebruikt worden i.v.m. de kankerverwekkende eigenschappen ♢ De lucht van carbolineum, dat is een pasgeverfd kippenhok in een groene tuin. De zon schijnt, een man zit tev...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[v. carboneum, en Lat. oleum = olie] donkerbruine olieachtige vloeistof, teerolie, gewonnen uit koolteer, gebruikt om hout voor verrotting en borende insekten te vrijwaren.
Getty Research Institute (1990)
carbolineum - Een zware, olieachtige substantie die is gedestilleerd uit een antraceenolie- of creosootoliefractie van koolteer, soms behandeld met chloor of iets anders; wordt gebruikt als een houtconserveringsmiddel, desinfectans of insecticide.
Winkler Prins (1975)
vloeistof, gewonnen uit antraceenolie door uitkristallisatie van antraceen, en bestaande uit teeroliën met een hoog kookpunt; toegepast o.a. om hout tegen rotting te beschermen.
Veerman (1954)
is een veelvuldig gebruikt en goed middel voor de conservering van hout. Vooral werkzaam indien toegepast door middel van speciale installaties (creosoteer-inrichtingen), waarbij het middel diep in het te behandelen hout binnendringt. Het middel geeft nog langen tijd giftige dampen af, die gevaarlijk zijn voor het gewas. Men gebruike het dus niet v...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: